Pillen én praten

 

Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.

gratis – inschrijven is niet nodig

Pillen én praten

Welke behandeling iemand met een psychotische kwetsbaarheid kan helpen, verschilt van persoon tot persoon. Meestal is het een combinatie van psychotherapie, medicatie, familiebegeleiding, herstel-ondersteunende zorg en psycho-educatie. Het luik medicatie roept nog altijd veel vragen op en daarom organiseren we graag een trialoog met een ervaringsdeskundige, een familielid en dr. Joke Verhaeghe (psychiater).

Wat mogen we van antipsychotica verwachten? Waarom zijn er zoveel lastige nevenwerkingen? Wat als iemand medicatie weigert in te nemen? Is er dan terugval in een psychose? Hoe dit voorkomen? Is inname onder dwang mogelijk? Zijn er nog andere medicijnen die symptomen kunnen verlichten? Hoelang moeten psychofarmaca ingenomen worden? Kan je eraan verslaafd geraken? Kan er sprake zijn van afbouwen? Wat als er naast psychofarmaca ook gebruik is van drugs of alcohol? Welke ervaringen hebben patiënten en naasten hiermee?

Het is soms een lange zoektocht naar de juiste behandeling en passende ondersteuning voor iemand met een psychosegevoeligheid. Voor familieleden is dit zoekproces vaak zwaar om dragen, maar het delen van ervaringen tijdens dit thematisch Praatkaffee kan u zeker helpen en steunen!

Nadien kunnen we, zoals gebruikelijk, napraten met een drankje aan de tafels.

Scroll naar boven