Stem aan machteloosheid

Tijdens de avond van het praatkaffee geven we stem aan machteloosheid. 

Machteloosheid: gevoelens die ontstaan wanneer je als het ware niet meer opgewassen bent tegen de situatie die zich voordoet. Het ligt niet binnen jouw macht of invloed om de situatie te veranderen, hoe graag je ook zou willen! Of ook nog: “Psychiatrie is een vak, eigenlijk een ambacht, van machteloosheid.” Een gevoel dat iedereen raakt; of je nu je de persoon met de kwetsbaarheid bent, een naaste of een hulpverlener. Machteloos zijn we allen bij tijd en wijle. Situaties die na herhaalde pogingen toch niet veranderen. Lijden dat we zo heel sterk voelen maar dat we niet kunnen verzachten. Meer steun of begrip willen krijgen maar botsen op drempels. 

Maar moeten we er ook moedeloos van worden? Of hopeloos? 

Spreken over machteloosheid kan de machteloosheid, of het gevoel machteloos te zijn, verminderen. Daarom maken we er een doe-avond van. We organiseren gesprekken met de mensen die samen aan een tafel zitten. Aan de hand van voorbeelden en stellingen spreken we onze gedachten uit. We spreken over in welke situaties we ons machteloos voelen; hoe we hiermee omgaan; wie kan helpen. En we krijgen respons en feedback van de tafelgenoten. Aan elke tafel is er iemand die het gesprek helpt vormgeven, je staat er dus niet alleen voor. 

Na afloop van het panel kan het gesprek verder gezet worden aan de tafels. 

Locatie: De Valkaart, A. Rodenbachstraat 41, 8020 Oostkamp

Programma:

  • 18:30: deuren open
  • 19:00 stipt: start praatkaffee

Kostprijs: gratis – inschrijven is niet nodig

Praatkaffee Psychose De Stem richt zich open en laagdrempelig naar familieleden en andere medebetrokkenen. De avond wordt telkens kort ingeleid met een thema dat mogelijk de tongen al kan helpen losmaken, maar het hoofdprogramma is het praatkaffee zelf: open gesprekken rond de verschillende tafels, waarin alle thema’s en verhalen welkom zijn.

Scroll naar boven