Film over ‘Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid’ (Ann Callebert, HEE-team)

In dit praatkaffee tonen we de film ‘Gekkenwerk’, van het HEE-team in Utrecht. “Mensen met ernstig en aanhoudend psychisch lijden worden opgeslokt door de wereld van de psychiatrie. En daar word je niet beter van”, zegt één van de ervaringsdeskundigen in de film. Een vaak eenzijdige benadering alsof patiënten samenvallen met hun ‘stoornis’, was aanleiding voor de oprichting van het HEE-team. Intussen werken zo’n 50 HEE’ers aan de verbetering van de psychiatrische zorg.

We krijgen in het praatkaffee extra toelichting van Ann Callebert, die in 2012 als eerste Vlaming lid werd van het HEE-team. Zij wilde in Vlaanderen aan de slag met haar eigen ervaringsdeskundigheid. Op die manier kreeg Ann Callebert in 2013 een job als ‘Begeleider met Ervaringsdeskundigheid in de Geestelijke Gezondheidszorg’ in het mobiele team van Antwerpen. Een hele mond vol, maar wat doet zij dan precies? Wat is ervaringsdeskundigheid? Waarom is het belangrijk dat cliënten mee bepalen hoe de best mogelijke zorg er uitziet? Wat is herstel? En wat werkt daarin bevorderend of juist belemmerend?

Na de film is er uiteraard weer voluit tijd voor het praatkaffee zelf, met een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels.

www.hee-team.nl

Scroll naar boven