film ‘Psychose – het is nooit te laat’

Hoe is het als je zoon of je beste vriend een psychose heeft? Of hoe is het om zelf een psychose mee te maken? In 2010 kreeg de Nederlandse filmmaker Daniël Krikke een psychose, op 20-jarige leeftijd. Tot in 2014 wist bijna niemand daarvan, omdat Daniël vreesde voor negatieve reacties uit zijn omgeving. Toch besloot hij om dieper in het onderwerp te duiken en hierover een documentairefilm te maken, om anderen voor te lichten over psychose, het taboe errond te helpen doorbreken en vroegsignalering en herstel te bevorderen. De film is volgens hem bedoeld als “een verhaal van hoop, inzicht en kracht”.
Daniël Krikke ontwikkelde in samenwerking met het talentontwikkelingsplatform Stichting Ideefix een ruimere campagne rond psychose, waarbij o.a. ook een werkboek hoort (‘Weet jij wat een psychose is?’).

De documentaire bestaat uit 2 delen. In het eerste deel wordt een verhaal verfilmd, als voorbeeld van waar iemand doorheen gaat als men een psychose ontwikkelt. Als reactie en aanvulling op dit verhaal, blikken in het tweede deel een aantal andere jonge mensen terug op hun eigen ervaringen met psychose. Ze vinden het belangrijk om hierover te kunnen spreken: “Als ik mijn verhaal niet open en eerlijk kan vertellen, kan ik mijzelf niet zijn”. Ook hun familie en vrienden getuigen over de persoonlijke impact van deze psychose en hun eigen rol doorheen het verdere herstelproces.

Na deze inleidende film is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels.

Scroll naar boven