Het belang van de ’triade’ patiënt, familie en hulpverlening (dr. Detlef Petry)

De Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry wordt terecht beschouwd als een belangrijke pionier rond rehabilitatie en herstelondersteunende zorg in Europa. In zijn boeken, maar vooral in zijn werk als psychiater verwijst hij vaak naar het belang van de ’triade‘ of ’trialoog’, de unieke driehoeksverhouding en uitwisseling tussen patiënt, familie en hulpverlening.

Dr. Detlef Petry is intussen met pensioen, maar is nog steeds enthousiast om hierover te vertellen, aan de hand van een zeer persoonlijke getuigenis. Hij zal hierbij verwijzen naar het verhaal dat ook beschreven staat in zijn boek “Onderweg. Een trialogische biografie”.
Dr. Detlef Petry behandelt niet, maar onderhandelt. Hij vertelt niet alleen de levensgeschiedenis van Bert Boers en diens familie, maar hij vergelijkt deze ook met zijn eigen levensverhaal. De patiënt wordt medemens, de stigmatisering door een psychiatrische diagnose wordt opgeheven. De familieleden van Bert worden au sérieux genomen in hun gevoelens van verdriet en vrijgesproken van ‘schuld’. En de psychiater wordt ‘ontmaskerd’ – van specialist wordt hij een persoonlijke reisgenoot doorheen het leven van de patiënt en zijn familie.

Na deze getuigenis is er uiteraard weer voluit tijd voor een ongedwongen babbel en drankje aan de tafels.

http://www.onderweg.info/literatuur/

Scroll naar boven